Kerstin Mörners unika garner

Kerstin hade ett mål när vi flyttade till den lilla gården Herrvik i Nykvarn för snart 20 år sedan. Målet var att göra fint garn. Hon byggde upp en liten fårbesättning, som med tiden kom att ha såväl renrasiga djur som korsningar. De viktigaste raserna var svenskt finullsfår och Gotlandsfår, men även Leicester och ryafår fanns med. Som mest omfattade besättningen 35-40 tackor. Jordbruket på Herrvik drevs ekologiskt.

Mjuka garner

Mjuka garner

Flerfärgade garner

Medvetet och med stor experimentlusta bedrev hon sin avel. Hon provade olika baggar tillsammans med tackorna – och hade varje djurs släktträd i huvudet! Med tiden kom vi att anlita flera olika spinnerier, både i Sverige och utomlands – och speciellt sådana som kunde spinna mindre mängder ull. Där kunde Kerstin testa resultatet av sin avel nästan på individnivå.

Gardiner i ull- och lingarn

Gardiner i ull- och lingarn

Resultatet blev med tiden ett stort antal olika garner i naturliga färger – alltså fårens egna. Svart, mörkbrunt, grått, beige, vitt.

Några sorters garn förtjänar att nämnas speciellt. Ett är det flerfärgade i olika färgskalor, ett annat är ull/lingarnet där en lintråd och en ulltråd tvinnats samman. Även detta finns i olika färger. Ett tredje unikt garn är det ljuvligt mjuka av lammull och silke från Swaziland i södra Afrika. 

Garnerna hittar Du i vår webshop i menyn.

Johan Mörner